Styrelsen
Stiftelsen Culinary Crafts finns till för att bidra till morgondagens måltidskultur med kreativa utbildningar för unga.
Stiftelsen fortsätter nu arbetet med att vidareutveckla de utbildningar som ges i syfte att stärka mat-, dryck- och måltidsbranschen och säkra dess rekrytering av kompetenta, kunniga och engagerade medarbetare. Målet är att tillsammans skapa framtidens måltidsutbildning för unga.
Styrelsen består av representanter från forskning, akademi och svensk besöksnäring med fokus på gastronomi, måltidsupplevelser och mathantverk. Ledamöterna har många års erfarenhet och kompetens på området inklusive ett brett kontaktnät i hela måltidskedjan.
Mer om Stiftelsen Culinary Crafts historia kan du läsa här >
MARIA PRINTZ - Kock, bagare och måltidsentreprenör i Sörmland. Grundare av Printz Bageri samt Sörmlands Matkluster. Tilldelades 2016 Sörmlandsmedaljen för betydande insatser inom Sörmländskt Måltidshantverk. Stiftare och ordförande i Stiftelsen Culinary Crafts. Arbetar i måltidskollektivet Tre Kockar i Sörmland.
AMI HOVSTADIUS - Vd, marknadschef & kommunikationsstrateg Circular Gastronomy. Arbetar med utveckling och kommunikation i projekt med fokus på gastronomi, innovation och hållbar utveckling. Tidigare projektledare för regeringens vision Sverige – det nya matlandet på Visit Sweden, medgrundare till Exceptionell Råvara och Barnens Egen Matskola, samt internationell marknadschef på Microsoft.
KARSTEN THURFJELL - Journalist och producent på Sveriges Radios kulturredaktion. Ständig sekreterare i Gastronomiska Akademien och redaktör för Gastronomisk kalender. Ledamot i Måltidsakademien och sekreterare i Måltidsakademiens Biblioteksstiftelse samt tävlingen ”Årets svenska måltidslitteratur”. Författare till Det svenska måltidsundret, Kocklandslagets underbara värld och Skogens mat.
ANNA ZACHRISSON – Tidigare rektor på Thomasgymnasiet i Strängnäs med ansvar för restaruangprogrammet Culinary Craft. Mångårig erfarenhet av utbildningsfrågor för unga och vuxna på chefsnivå samt av kommunalpolitik. Förutom politiska uppdrag har hon även jobbat som affärsutvecklare och skolchef i Nykvarn.
FREDRIK ÅSTRÖM – Ägare och vd för Svenska Kulturpärlor med tre pärlor; Dufweholms Herrgård utanför Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred och Södertuna Slott utanför Gnesta. Fredrik brinner för historiska platser, samlingar och ting och har ett stort engagemang för restaurang och måltidshantverk. En av grundarna av Stiftelsen Culinary Craft.
ERIK OLSSON – Fotograf som jobbar med flera av de främsta kockarna både i Sverige och internationellt, samarbeten med flera kokböcker och gastronomiska evenemang. Föreläser på University of Gastronomy i Pollenzo. Just nu bland annat engagerad i MAD Food Academy i Köpenhamn. Bor både i Järna och Stockholm. Läs mer här >>
DANIELLA ILLERBRAND – Director of content på Sweden Foodtech, inkl Smaka Good Food Festival. Engagerad i initiativ för barn genom Good Food Kids. Initierade stipendiet Framtidsdraken för restaurangstudenter att uppleva stjärnkrogar som gäster. Frilansskribent för tidningen Gastronaut. Tidigare sommelier och restaurangchef på flera Michelinrestauranger bland annat Mathias Dahlgren Matsalen, Aquavit i New York samt Bagatelle i Oslo. Nyinflyttad i Sörmland.
ULRIKA BRYDLING – Kock, sommelier, kökschef och hållbarhetsexpert. Arbetar med hållbar måltid med fokus på råvaror och gröna val. Hållbarhetsstrateg Coop. Drivit Baggårdens Värdshus, Marmite i Åre, Brydlings på Åhlens och Bro Park Krog. Silver i Mat OS i World Cup. Tränat juniorkocklandslaget inför Mat OS. Styrelseuppdrag Svenska Kockars Förening, Slow Food Stockholm, Äkta Vara, ARK-Kommissionen, Föreningen Ekokockar, Ekologiska Lantbrukarna och Ekomatcentrum. Ambassadör för Eldrimner, Sundqvist och Svenska Ekoäpplen Framtidens frukt. Karin Fransson Mentorpris 2019, Vi Konsumenters Årets Hållbara Kock. Ledamot i Sandahl Foundation, Gastronomiska Lilla Sällskapet.
ROCCO GUSTAFSSON – Projektledare, fotograf, formgivare och filmare. Arbetar sedan många år som projektledare för Sörmlands Matkluster och projektleder föreningens stora matevent som Aptitrundan, Korv & Bröd festivalen, Vilda Sörmland mm. Har ett förflutet inom svensk musikbransch som arrangör och drev under 2000-talet den legendariska klubben blå, kafé Kaka och en den italienska restaurangen Biscotti. Har en sommelierutbildning och håller roliga vinprovningar på temat naturligt vin. Styrelseuppdrag i organisationen Hela Sverige ska leva.
NADIA CHAPUIS – Skribent, kommunikatör och projektledare med inriktning på gastronomi och besöksnäring som brinner för utbildningsfrågan. För närvarande matinspiratör på Santa Maria. Tidigare erfarenhet från bland annat White Guide, Visit Sweden, K-märkt och Dryck STHLM. Utbildad kock och måltidskreatör vid Grythytte akademi. Har även studerat journalistik på Poppius, event och projektledning på Campus Åre samt psykologi på Stockholms Universitet.
Rådgivare
PER OLOF BERG — F.d. professor i strategisk företagsledning vid Handelshögskolan i Köpenhamn och prof. em. i marknadsföring vid Stockholms Universitet. Hans forskningsintresse inom måltidsområdet är inriktat mot måltidens betydelse för platsers atmosfär och attraktivitet. En av grundarna av Stiftelsen Culinary Craft, och sedan 2021 verksam som preses för Måltidsakademien.
“Besöksnäringen är en viktig del av lösningen på vår tids största politiska utmaningar – integrationen och den tudelade arbetsmarknaden. För många är den vägen till egen försörjning. För att kunna säkerställa kompetensförsörjningen idag och i framtiden behövs bättre förutsättningar och resurser för besöksnäringens utbildningar på alla nivåer såväl som en ökad medvetenhet om näringens behov och utmaningar hos politiker och myndigheter.”