För morgondagens måltidskultur med kreativa utbildningar för unga

Stiftelsen Culinary Crafts stödjer utveckling av utbildning inom mat- och måltidshantverk.

Med visionen ”det utökade klassrummet”, samverkan med lokala gymnasieskolor, restauratörer och mathantverkare samt nationella gastronomiska nätverk skapas initiativ för att utveckla Sveriges mest innovativa utbildning för restaurangbranschen.

Stiftelsen startar nu ett utvecklingsprojekt i samarbete med engagerade skolor för att driva utvecklingen framåt i kontakter med politiker, intresseorganisationer, ideella krafter samt marknadsaktörer.

Det långsiktiga målet är att attrahera fler unga talanger till yrket, stärka restaurangbranschens konkurrenskraft samt bidra till morgondagens måltidskultur.

Utvecklingsprojektet stöttas av Sparbanksstiftelsen Rekarne.

Det utökade klassrummet
Begreppet Culinary Craft är starkt förknippat med idén om ”det utökade klassrummet”, där den reguljära undervisningen i matlagning och servering berikas av insatser från verksamma måltidshantverkare.

Insatser kan ske på lokal, regional och nationell nivå i form av studiebesök på deras företag eller gästspel med workshops på skolan. Det kan exempelvis gälla bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling, charkuteri, drycker, fiskförädling, mejeri- och ostprodukter.

Därigenom förankras utbildningen till den lokala måltidsnäringen och ger goda möjligheter att belysa mat- och måltidshantverkets entreprenöriella kraft för städers och samhällens utveckling.

Momenten utgör delar av årshjulet, det säsongsanpassade utbildningskoncept som verkar inom den nationella strukturen för ett lokalt och hållbart måltidshantverk.

 
Det är av största vikt att det finns utbildningar av hög kvalitet, möjlighet till kompetensutveckling, yrkesväxling samt information om de karriärmöjligheter som finns inom branschen. Det är en näring där många får första jobbet men förutsättningarna ska vara sådana att fler också har sista jobbet här.
— Visita