Historia
Stiftelsen Culinary Craft i Strängnäs — En nationell satsning på utbildning inom mat- och måltidshantverk
På initiativ av landshövding Liselott Hagberg tog Länsstyrelsen i Södermanland år 2013 – bland andra tillsammans med Sparbanken Rekarne – fram en regional matstrategi under samlingsnamnet Stolt Mat i Sörmland. Syftet med strategin var att utveckla maten/måltiden som det mest prioriterade området för länets utveckling fram till år 2020.
Som ett led i denna strategi startade Thomasgymnasiet i Strängnäs ett nytt restaurangprogram 2016. Initiativet kom från kommunen, och för att garantera inflytande och kunskap om branschens behov engagerades representanter från bransch och akademi att utveckla programmet tillsammans med skolledning och lärare. De utvecklade programmets grundidé, utbildningens namn Culinary Craft samt ett programråd Culinary Craft Advisory Board (CCAB) bestående av lokala mathantverkare, företagare, forskare samt representanter från övriga skolor och kommunen.
I programmet ingick, förutom aktörer inom måltidsbranschen, flera ledande mathantverkare i regionen, stadskärneföreningen Mitt Strängnäs, Europaskolan i Strängnäs samt ledande livsmedelsgrossister med speciell inriktning på mathantverket.
Programmets grundidé var att arbeta med "det utökade klassrummet”, där regionens mathantverkare, livsmedelsföretag och restauratörer aktivt deltar i utformningen av de praktiska delarna av undervisningen. Ambitionen var att höja utbildningskvaliteten, både med djup och bredd.
Culinary Craft tog in den första kullen elever i augusti 2016 och erfarenheterna från det första året var strålande, både gällande elevernas engagemang och lärande. Förutom de ordinarie undervisnings- och praktikmomenten genomfördes ett stort antal externa evenemang.
Som stöd för programutvecklingen genomförde Culinary Craft Advisory Board ett utvecklingsseminarium i Strängnäs tillsammans med Måltidsakademien i maj 2016. Här påtalade Måltidsakademien att budgeten för Culinary Craft måste stärkas i ambitionen att engagera fler mathantverkare, höja ambitionsnivån och hålla utvecklingen av programmet levande. Ett av förslagen som fördes fram var att bilda en stiftelse för att ge möjligheter att samla in stöd för utveckling av verksamheten. Förslaget fick ett brett stöd av såväl kommunala som privata intressen, liksom av Måltidsakademien.
Stiftelsen Culinary Craft i Strängnäs (SCCS) bildades den 19 maj 2017 för att stödja utvecklingen av måltidsutbildningen i Sverige, och som en lokal utvecklingskraft i Strängnäs med omnejd. Samma dag genomfördes Culinary Craft – Måltidssymposium i Strängnäs tillsammans med Måltidsakademien, Stolt Mat i Södermanland, Mitt Strängnäs och Strängnäs Kommun. Huvudsyftet var att lansera grundandet av SCCS och att generera donationer och sponsorstöd till stiftelsen.
Under de senaste åren har stiftelsen genomfört ett stort antal insatser för att utveckla utbildningen. Eleverna har, förutom studiebesök och undervisning hos lokala mathantverkare, fått skapa måltidsupplevelser i så kallade skarpa lägen vid officiella middagar och evenemang. Eleverna har lagat mat till HKH Kronprinsessan Victoria vid Sörmlandsleden, de har tävlat och vunnit i det nordiska mästerskapet Food Truck, serverat deltagarna i den nationella konferensen Gastronomiska Samtal i Nyköping samt genomfört ett flertal representationsmåltider på residenset.
2018 engagerade sig Culinary Craft i Visitas nationella tävling Kockduellen för högstadieelever. Här coachades elever och lärare inom ramen för ämnet hemkunskap till stora framgångar för Strängnäs kommun. Första året vann Strängnäs Montessoriskola riksfinalen, och året därpå Gripsholmsskolan.
2019 utvecklade Culinary Craft Måltiden som utvecklingskraft för näringslivet som tema till Strängnäs Kommuns Näringslivsdag. Här skapades ett intressant program med näringslivsrepresentanter om måltidens betydelse för affärer samt en galamiddag producerad av eleverna på skolan med stöd av kockexpertis.
Våren 2020 kom coronapandemin och skolan tvingades stänga för fysisk undervisning. Genom en särskild insats av aktörerna i ”det utökade klassrummet” fick eleverna möjlighet att fortsätta sin undervisning i mindre grupper av lokala måltidshantverkare i deras lokala verksamhet. Detta är bara ett exempel på vilken resurs Culinary Craft med det utökade klassrummet är, och vilken kraft organisationen kan bidra med.
Trots många framgångsrika insatser för utbildningen räckte inte elevunderlaget till i Strängnäs 2021. Skolförvaltningen beslutade då att inte ta in nya elever i årskurs 1 inför hösten. Nuvarande elever i årskurs 2 och 3 avslutar dock sin utbildning i programmet fram till 2024.
Stiftelsen Culinary Crafts ambition har kontinuerligt varit att bryta ny mark med kreativa förslag om hur man utvecklar morgondagens utbildningar i nära samverkan med näringslivet och relevanta branscher. Under årens lopp har stiftelsen löpande bistått såväl kommunal som privat skolförvaltning med rådgivning. Sparbanken Rekarne har även stöttat stiftelsen i arbetet med måltiden som utvecklingskraft under alla år.
2021 tar stiftelsen ett omtag och genomför en förstudie om potentialen för framtidens måltidsutbildning för unga. Förstudien visar bland annat att behovet av talanger och arbetskraft i besöksnäringen är akut i spåren av coronapandemin, att elevintaget till restaurangutbildningar fortsätter att sjunka nationellt samt att utbildningen behöver utvecklas radikalt.
Med visionen ”det utökade klassrummet”, samverkan med lokala gymnasieskolor, restauratörer och mathantverkare samt nationella gastronomiska nätverk skapar stiftelsen nya initiativ för att utveckla Sveriges mest innovativa utbildning för restaurangbranschen.
Det långsiktiga målet är att attrahera fler unga talanger till yrket, stärka restaurangbranschens konkurrenskraft samt bidra till morgondagens måltidskultur.
Stiftelsen Culinary Crafts 2021